Livre Néerlandais

Salomons oordeel : roman

Robert Vuijsje (auteur)

Salomons oordeel : roman

Robert Vuijsje (auteur)
Genre:

'Ik heet Salomon, en dan ook nog Cohen?' vraagt hij aan zijn ouders. 'Wat denk je dat mijn vrienden daarvan vinden?'
Max en Alissa denken dat ze alle moderne valkuilen van racisme en antiracisme hebben doorstaan. Hij is een jood uit Amsterdam-Zuid, zij is zwart en komt uit de Bijlmer. Maar zij kunnen dit gewoon: samen aan het Vondelpark wonen.
Hun zoon Salomon is 17 jaar oud en wil

Titre
Salomons oordeel : roman
Auteur
Robert Vuijsje
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Lebowski Publishers, 2019
239 p.
ISBN
9789048846795 (paperback)

Commentaires

Gejeremieer in het spiegelparadijs

Roman. Pannenkoekplatte personages die vermoeiende gesprekken over racisme, seksisme en identiteit voeren: Salomons oordeel is niet meteen Robert Vuijsjes meest geslaagde boek.

Aan het begin van Salomons oordeel, de derde roman van Robert Vuijsje, krijgen de joods-Nederlandse Max en zijn Surinaams-Nederlandse vrouw Alissa het verontrustende bericht dat hun zoon Salomon een meisje verkracht zou hebben. Die mededeling brengt een stroom van overwegingen over de diverse samenstelling van het gezin, racisme en genderongelijkheid op gang.

Al snel blijkt namelijk dat de personages hun hele leven over weinig anders hebben nagedacht. Alissa heeft zich nooit echt thuisgevoeld in het chique Amsterdam Oud-Zuid, maar heeft ook geen vertrouwen in relaties met zwarte mannen. Max is weliswaar wit en van niet onbemiddelde afkomst, maar voelt zich als jood ook geen volbloed Nederlander. Salomon ervaart de dubbele identiteiten van zijn ouders in het kwadraat en schippert voortdurend tussen zijn roeping als stoere macho die zich van Surinaamse straattaal bedient en zijn joodse achtergrond die hem in contact brengt met de rijkeluisdochters uit de buurt.

Ziedaar …Lire la suite

Een shameful vertoning

BOEKENBAL

*****

Toen Robert Vuijsje in 2009 de Gouden Uil Literatuurprijs kreeg voor ‘Alleen maar nette mensen’, was niet iedereen daar even blij mee. En dan hebben we het niet over de genomineerden die naast het vergulde gevogelte grepen. De debuutroman van de Nederlandse journalist over een Amsterdamse jongeman van Joodse afkomst die eruitziet als een Marokkaan, werd door de jury ontluisterend, genadeloos en zeer geestig genoemd. Anderen konden minder goed de provocerende stereotyperingen smaken in het relaas over een jongen die zijn ware afkomst in de schoot van zwarte vrouwen zoekt. Het woord racisme viel, een literaire rel was geboren en Vuijsje deed gouden zaken. Dat de zonder enige stijl geschreven roman werd bevolkt door flinterdunne personages in een nog dunnere plot, deed niet meer ter zake. Tien jaar later keert de 48-jarige schrijver terug naar multicultureel Amsterdam met een verhaal over een Joodse vader wiens zwarte zoon van verkrachting wordt beschuldigd. E…Lire la suite

Niet zo thuis in Amsterdam-Zuid

Identiteitspolitiek regeert in 'Salomons oordeel', de langverwachte opvolger van 'Alleen maar nette mensen'.

De langverwachte opvolger van 'Alleen maar nette mensen'. Met deze aanprijzing lanceerde de uitgever van Robert Vuijsje zijn nieuwe roman 'Salomons oordeel'. Dat maakt natuurlijk nieuwsgierig. In 'Alleen maar nette mensen' (2008) strooide de schrijver doldriest met foute grappen en clichés over het leven van Surinaamse vrouwen in de Bijlmer.

De lof klonk even luid als de kritiek. De voorstanders brachten naar voren dat Vuisje de Bijlmer van binnenuit kende, dat hij met een Surinaamse getrouwd was en zelf ook niet (helemaal) wit, dus wat was er nou aan de hand? Zeker was daar wat mee aan de hand, meenden tegenstanders, want hij maakte van zwarte vrouwen een belachelijk stereotype, en een stereotypering van een 'insider' bleef een stereotypering.

Inmiddels zijn we ruim tien jaar verder, het debat is veranderd, en Robert Vuijsje is mee veranderd. Hoe kijkt de schrijver anno 2019 aan tegen racisme en culturele vooroordelen?

We keren in het boek terug naar de…Lire la suite