Boek Nederlands

Icarië

Uwe Timm (auteur), Gerrit Bussink (vertaler)

Icarië

Uwe Timm (auteur), Gerrit Bussink (vertaler)

Duitsland, april 1945. De oorlog is verloren, geallieerde troepen rukken op langs totaal verwoeste steden. De Amerikaanse officier Michael Hansen keert terug naar zijn geboorteland om in opdracht van de geheime dienst uit te zoeken welke rol de vooraanstaande rassenhygiënicus dr. Alfred Ploetz heeft gespeeld in het Derde Rijk. Hansen verricht zijn werk vanuit een geconfisqueerde villa, legt
Titel
Icarië
Auteur
Uwe Timm
Vertaler
Gerrit Bussink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Ikarien
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Podium, © 2018
444 p.
ISBN
9789057599255 (hardback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Klinken op de doden

Roman. Met Icarië voegt Uwe Timm een uitstekende roman toe aan zijn toch al indrukwekkende oeuvre. Opnieuw staat een cruciale episode uit de Duitse geschiedenis centraal: de opmars van de rassentheorieën.

De Duitse arts Alfred Ploetz was eind negentiende, begin twintigste eeuw een van de grondleggers van de eugenetica. Hij streefde in zijn wetenschappelijk onderzoek naar een sterkere mens en stimuleerde de discussie daarover in zijn Gesellschaft für Rassenhygiene. Zo plaveide hij de weg voor de rassentheorieën van de nazi's, die Joden, zigeuners en gehandicapten als minderwaardig bestempelden.

Uwe Timm vermeldt het nergens expliciet in zijn nieuwe roman Icarië, maar Alfred Ploetz is ook de grootvader van zijn vrouw Dagmar. Uit het dankwoord leren we dat hij veertig jaar op dit boek liep te kauwen. Vier decennia waarin hij een twintigtal boeken voor kinderen en volwassenen schreef, maar ook documenten over zijn beruchte familielid uitploos. De zoektocht naar 'een epische structuur voor de stof' verliep moeizaam. Icarië moest immers geen biografie of historische studie worden, maar een zoektocht naar Ploetz' drijfveren.

Uiteindelijk nam Timm zijn toev…Lees verder

Van meegevoel met kansarmen naar geloof in de Übermensch

Uwe Timm wijdt roman 'Icarië' aan leven en ideeën van Dr. Alfred Ploetz, grondlegger van de rasverbetering.

Uwe Timm heeft zijn roman 'Icarië' gesitueerd in de zuidelijke, Amerikaanse bezettingszone van het net overwonnen Duitsland. Zelf was de auteur toen, in 1945, amper vijf jaar. Hij schildert het kapotte Duitse Rijk alsof hij Billy Wilders klassieker 'A Foreign Affair' op het netvlies had. In deze komedie komen de Amerikanen met een heropvoedingscampagne naar Berlijn. Ze mogen privé geen contacten met Duitsers onderhouden. Maar ja, de Fräuleins en de zwarte markt lokken. Ook bij Timm vormen de ruïnes, nu in München, bij alle ellende vooral het decor voor gesjagger en olijke losbandigheid.

De cultuurshock in Beieren is groot: de Yanks met hun okay, de voeten op tafel, versus de Duitsers met hun jawohl!, de hakken tegen elkaar slaand. In zijn nawoord vertelt de auteur hoezeer het gezag van de vadergeneratie slonk, vernederd door stoere Amerikanen. Hijzelf zou, als student-activist in München, tot de protestgeneratie van '68 gaan behoren. Bekend we…Lees verder