Boek
Nederlands

Beroemde verhalen over schurken en superhelden

Tony Bradman (auteur), Tony Ross (illustrator)
+1
Beroemde verhalen over schurken en superhelden
×
Beroemde verhalen over schurken en superhelden Beroemde verhalen over schurken en superhelden

Beroemde verhalen over schurken en superhelden

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Titel
Beroemde verhalen over schurken en superhelden / Tony Bradman ; ill. Tony Ross
Auteur
Tony Bradman
Illustrator
Tony Ross
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Swords, sorcerers and superheroes
Uitgever
Amsterdam: Zirkoon, 2004
127 p. : ill.
ISBN
90-5893-007-6

Besprekingen

Beroemde verhalen over schurken & superhelden bundelt tien verhalen van zeer uiteenlopende oorsprong en herkomst. Centraal staat het gegeven 'held en schurk', en het gaat om uittreksels uit oude, beroemde verhalen. De verhalen worden sterk vereenvoudigd, op kindermaat verteld en spitsen zich toe op één bepaalde heldhaftige gebeurtenis of strijd. De verhalen worden van vele grote en kleinere, kleurrijke illustraties voorzien van de bekende illustrator Tony Ross. Je kunt ze in drie grote groepen indelen, naar hun oorsprong. Zo hebben we drie verhalen uit de Arabische wereld, waarin we te weten komen hoe Aladdin de geest van de wonderlamp ontmoet of hoe Sinbad de zeeman een ongelooflijk avontuur met de reuzenvogel de Roc beleeft, en Ali Baba met zijn beroemde spreuk "Sesam, open u!" in de grot van de veertig rovers binnendringt. Uit het middeleeuwse Europa komen de verhalen rond de Zwitserse held Willem Tell, die een appel met zijn pijl doorkliefde, of van de Engelse helden Robin …Lees verder
Een bundel met tien beroemde verhalen, opnieuw verteld. De verhalen gaan over schurken en helden (zoals de titel al vermeldt) waaronder Ali Baba, Robin Hood, Willem Tell, Aladdin en Hercules. De verhalen komen uit verschillende tijden en streken. Ze worden allemaal in een vlotte stijl met veel dialogen verteld. Het woordgebruik is gericht op oudere kinderen, terwijl sommige verhalen qua inhoud ook geschikt zouden kunnen zijn voor jongere kinderen. Een prachtig verzorgde verhalenbundel, enerzijds door de ruime bladspiegel, anderzijds door de vele kleurige illustraties die goed bij de verhalen aansluiten. De kaft toont enkele figuren uit de verhalen. Voor kinderen vanaf ca. 9 jaar een erg aantrekkelijk boek om zelf te lezen. Een aantal verhalen is ook geschikt om voor te lezen aan jongere kinderen.

Beroemde verhalen over schurken & superhelden

Tony Bradman bundelt in dit boek tien verhalen over mythische figuren en hun heldendaden: Jonas en het Gulden Vlies, Koning Arthur, Robin Hood, Hercules, Ali Baba, Joris (en de draak), Willem Tell, Alladin, … Met een vlotte pen, een eigentijds taalgebruik én met veel gevoel voor humor neemt hij de lezer op sleeptouw voor een reis door de wereld van mythen en legenden. En hoewel de originele verhalen vaak complexer en langer zijn, is Tony Bradman er toch in geslaagd ze op een boeiende manier naar kinderen toe te hertalen, zonder dat ze aan kracht verliezen. Bovendien verwerkte hij ze tot spannende verhalen, om zelf te lezen of om voorgelezen te worden. De typische ironische illustraties van Tony Ross ontdoen de verhalen nog meer van hun door de eeuwen heen geïdealiseerde heldhaftigheid. En dat maakt het extra leuk om naar te kijken.