Boek
Nederlands

De vlucht van Gilles Speksneijder

De vlucht van Gilles Speksneijder

Genre:
Een man met een bescheiden functie krijgt een nieuwe taak toegewezen, maar dreigt onder zijn nieuwe verantwoordelijkheden te bezwijken.
Onderwerp
Relaties, Identiteit
Extra onderwerp
De Morgen, Boeken, NRC, boeken
Titel
De vlucht van Gilles Speksneijder
Auteur
M.M. Schoenmakers
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2019
280 p.
ISBN
9789023454076 (paperback)

Besprekingen

Gilles Speksneijder en zijn vrouw betrekken een bovenwoning in een troosteloze buurt. Met de ramen dicht horen ze de treinen niet die vanuit de huiskamer te zien zijn. Er zijn weinig bewuste keuzes in hun leven, veel is zo geworden zonder er impact op te hebben. Af en toe verstoort zijn broer Kees-Jan, die succesvoller lijkt dan Gilles, het kabbelende evenwicht. Zonder er echt voor te kiezen wordt Speksneijder gepromoveerd tot assistent-verhuisleider bij zijn werkgever. Het is een verantwoordelijkheid die hij erg moeilijk aankan: voor zichzelf opkomen is een lastig karwei. Hij doet al het mogelijke om uit het licht te blijven. Zijn draagkracht neemt de vorm aan van een te ver uitgetrokken elastiek. Als na de oplevering van de nieuwe kantoren blijkt dat niemand zijn nek voor zijn toekomst wil uitsteken, gaat hij het gevecht aan. De auteur slaagt er voortreffelijk in om het verhaal al even vlak te brengen als het leven van zijn personages. Helder en vol mededogen geschreven roman. In 20…Lees verder

Op kantoor

M.M. Schoenmakers slaagt met glans in het schrijven over een dof, illusieloos leven.

MM. Schoenmaker (1949), die in 2015 na een pauze van twintig jaar zijn schrijfpraktijk weer opvatte met de roman 'Wolkenridders', schrijft bij voorkeur over mannen die de draad van hun leven kwijtraken. In 'Wolkenridders' was dat een man die, vrijwillig of niet - daar kom je niet goed achter - dakloos raakt maar de illusie heeft de regie over zijn leven te houden. In het zojuist verschenen 'De vlucht van Gilles Speksneijder' gaat het over een soortgelijk personage, een van buitenaf treurige figuur die zichzelf zo goed en zo kwaad als het gaat overeind tracht te houden.

Gilles Speksneijder, een man zonder eigenschappen, wordt tijdens de verhuizing van het bedrijf waarvoor hij werkt benoemd tot assistent-verhuiscoördinator, een baantje zonder aanzien maar met veel verplichtingen. Terwijl de een na de andere boven hem gestelde afhaakt of niet thuisgeeft, moet Speksneijder zorgen dat de verhuizing in goede banen loopt. Het groeit hem, gedurende vele pagina's bureaucratische…Lees verder

Over M.M. Schoenmakers

M.M. Schoenmakers (’s-Hertogenbosch, 18 februari 1949) is een Nederlands schrijver. Hij woonde geruime tijd in Suriname, waar hij werkzaam was in de ontwikkelingshulp. Zijn trilogie Stroomafwaarts en stroomopwaarts is op zijn ervaringen aldaar gebaseerd.

Bibliografie

  • De honderd bochten van de koningsarend, Amsterdam: De Bezige Bij, 1989
  • Stroomafwaarts en stroomopwaarts, trilogie bestaande uit:
    • Het schild van de weemoed, Amsterdam: De Bezige Bij, 1990
    • De slakkelijn van de revolutie, Amsterdam: De Bezige Bij, 1992
    • De spookkrabben, Amsterdam: De Bezige Bij, 1994
  • Het zwaard van goud en liefde, Amsterdam: De Bezige Bij, 1998
  • De Wolkenridder, Amsterdam: De Bezige Bij, 2015
Lees verder op Wikipedia