Boek
Nederlands

Het allesboek over de ruimte

Marian Van Gog (auteur), Ton De Bree (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Allerlei weetjes over de aarde, het heelal, de ruimtevaart en sterren. Met veel grappige zwart-wittekeningen en 'doe het zelf'-tips. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Heelal, Ruimtevaart
Titel
Het allesboek over de ruimte
Auteur
Marian Van Gog
Illustrator
Ton De Bree
Taal
Nederlands
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Kluitman, 2009?
94 p. : ill.
ISBN
9789020618105

Besprekingen

Van de Nederlandse Marian Van Gog verschenen in de reeks 'Allesboeken' eerder ook al Het allesboek over je lichaam, Het allesboek over piraten en Het allesboek over ridders. Het allesboek over de ruimte is een toffe manier om kinderen te laten kennismaken met het begrip ruimte. Zelfs volwassenen kunnen er nog iets van opsteken.
De auteur leert je dat de term 'ruimte' niet enkel een woord is dat in één adem genoemd wordt met de woorden astronaut en raket. Zo licht Van Gog bv. eb en vloed toe, leer je wat een zwart gat is, en kom je te weten wat een dampkring is. Verder vertelt de auteur je wat er gebeurd is met al de ruimtetuigen die in de loop van de geschiedenis de ruimte in werden geschoten, leer je de verschillende planeten kennen of kan je rustig nalezen wie nu weer precies de astronauten waren die de eerste stappen op de maan hebben gezet.
Al deze handige informatie wordt gecombineerd met ludieke tekeningen, leuke quizjes, spelletjes en knutselop…Lees verder
Onder de noemer 'Het allesboek over ...' zijn door verschillende auteurs al allerlei heel verschillende onderwerpen onder de loep genomen. In dit deel staat de ruimte centraal. In het het kort wordt informatie gegeven over o.a. waarom de aarde rond is, welke planeet zo heet is als een pizza-oven, de geschiedenis van de ruimtevaart, welke rommel je in de ruimte tegen kunt komen en hoe je naar de sterren kunt kijken. De direct tot de lezer gerichte, grappig bedoelde tekst is onderverdeeld in kleine hoofdstukjes. De vele stripachtige humoristische pentekeningen zijn zowel illustratief als informatief. In de subrubriek 'raar maar waar' wordt uitleg gegeven en wetenswaardigheden verteld en de rubriek 'doe het zelf!' geeft ideeën om bijvoorbeeld een krater te maken of een tijdscapsule. Er wordt in de tekst een vrij populaire toon aangeslagen. Er is zowel een register als een inhoudsopgave opgenomen, waardoor de informatie goed ontsloten is. Eerste kennismaking voor, ook moeilijk lezende, k…Lees verder