Boek
Nederlands

De boom die niet was gepland

Marc De Bel (auteur), Ronald Heuninck (illustrator)
+1
De boom die niet was gepland
×
De boom die niet was gepland De boom die niet was gepland
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Het leven in Eikenland is heerlijk. Maar dan neemt de hebzuchtige minister Otto Bakkus de macht over. Kan het land ooit weer worden zoals vroeger? Voorlezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 10 jaar.
Titel
De boom die niet was gepland
Auteur
Marc De Bel
Illustrator
Ronald Heuninck
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Van Halewyck, 2019
114 p. : ill.
ISBN
9789463830546 (hardback)

Besprekingen

Eikenland is een idyllische plek, vol prachtige natuur en gelukkige mensen. Maar alles verandert wanneer de koningin en haar zoontje sterven in het kraambed. De hebzuchtige Minister Otto Bakkus verruilt de bomen voor boortorens en fabrieken, en het gelukkige sprookje verandert al gauw in een duister verhaal over de zucht naar macht en rijkdom. Maar zoals de meeste sprookjes, loopt het ook in De Bels verhaal uiteindelijk goed af, en wint het volk van de tirannie. De kleurenillustraties tonen mooi de overgang van de vruchtbare, weelderige landschappen naar de duisternis en grimmigheid wanneer het kwaad over Eikenland komt. Bijzonder en symbolisch is ook hoe de goede personages open blikken hebben, terwijl we de slechteriken nergens recht in de ogen kunnen kijken. De uitgever zelf geeft aan dat het boek voor te lezen is vanaf 5 jaar, maar dat is, gezien het onderwerp, wat laag ingeschat. Dit moderne sprookje is eerder geschikt voor wat oudere kinderen, om samen te lezen of wellicht samen…Lees verder

De boom die niet was gepland

Marc De Bel schreef een maatschappijkritisch sprookje over het eiland Eikenland. Het lijkt of hij een deel van de problematieken van onze wereld naar een fictief eiland heeft gekopieerd en daar een glazen stolp heeft overgezet. Het vertrekt bij mensen die afhankelijk zijn van het land en zorgen voor de natuur en het verschuift naar hebzuchtige mensen die fabrieken bouwen, anderen uitbuiten en de natuur ten onder laten gaan. Waarbij een kleinere groep in verzet komt, anderen probeert te helpen en op zoek gaat naar de basis.



Het boek lijkt geschreven om bepaalde problematieken bespreekbaar te maken zoals egoïsme, hebzucht, milieuvervuiling en opkomen voor de minder sterken. Maar het verhaal op zich blijft eerder oppervlakkig verder kabbelen. Er wordt heel hard gewerkt met goed versus slecht, en dit wordt ook door de romantische tekeningen nog versterkt. De personages zijn ook ofwel goed ofwel slecht. Waardoor het geheel erg stereotiep wordt. Iets meer nuances, sterk…Lees verder

Over Marc De Bel

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - Stuffie en het geheim van de Kankan-Goeroe (Infodok, 4e druk 1997)
  • 1991 - Nikki Nikkel (Infodok, 5e druk 1999)
  • Lees verder op Wikipedia