Boek
Nederlands

De vloek

Joseph Delaney (auteur)
+1
De vloek
×
De vloek De vloek
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
Thomas (ik-figuur) wordt als leerling van de geestenjager op een levensgevaarlijke missie gestuurd. Hij volgt zijn meester naar de ondergrondse ruimten van een kathedraal. Vanaf ca. 12 jaar.
Onderwerp
Spoken, Magie
Extra onderwerp
geesten, verhalen, fantasy
Titel
De vloek
Auteur
Joseph Delaney
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The spook's curse
Uitgever
Baarn: De Fontein, 2008
351 p.
ISBN
9789026124211

Besprekingen

Al eeuwen zijn mensen gefascineerd door het kwade in de mens. Sagen en mythes vertellen enge verhalen over heksen, duivels en monsters. Ook in de jeugdliteratuur is het genre nog springlevend. Een tovenaarsleerling met een brilletje is daarvan het bewijs. Ook Joseph Delaney voert in zijn cyclus 'De geestenjager' een leerling op. Thomas gaat als zevende zoon van een zevende zoon in de leer bij Gregorius, een geestenjager. Zijn stiel vraagt veel moed en wijsheid: het komt eropaan om de boemannen, heksen en spoken ofwel te doden, wat zelden lukt, ofwel op een dusdanige manier gevangen te nemen dat ze nooit meer kunnen ontsnappen. Thomas heeft veel lef en bezit bovendien de gave om geesten te kunnen waarnemen. In dit tweede deel gaan Gregorius en Thomas naar een stad waar de inquisiteur naar lieve lust vermeende heksen en tovenaars op de brandstapel zet. Maar het echte kwaad huist in de catacomben onder de kathedraal. De geest met de onsmakelijke naam 'de verderver' heeft zijn tentakels u…Lees verder
Dit fantasy/horrorverhaal met een quasihistorisch decor vertelt hoe de geestenjager vecht tegen het ultieme, almaar krachtiger wordende kwaad. Dat heeft hier, nogal gebruikelijk in het genre, de vorm aangenomen van een monster. De strijd komt vooral neer op de geestenjagersleerling Thomas (ik-figuur). Na 'De laatste leerling'* is dit het tweede deel uit de serie 'De geestenjager'. Een waardige bijdrage aan het genre, waar men van houdt of niet; een mengsel van griezelarij en algemeen menselijke problematiek. Hoe magisch begaafd ook, de held twijfelt voortdurend of hij juist handelt. De verleiding tot een pact met het kwaad is groot. Een fors gebonden deel van een reeks, dat met zijn stevige donkerbruine omslag en ouderwetse letter nostalgie oproept. Het taalgebruik, zonder poëtische of literaire opsmuk, laat weinig te wensen over. Kortom: lang geen onaardig boek. Vanaf ca. 12 jaar.

De Geestenjager. De vloek

Nu Thomas reeds een jaar bij de Geestenjager is, moet hij vaker zelfstandig aan de slag. Hij is heel fier dat hij erin slaagt om zonder tussenkomst van zijn leermeester een boeman te binden. Hij krijgt echter geen tijd om te bekomen van dit avontuur omdat er in de catacomben van een grote kathedraal een nog veel gevaarlijker wezen zit. De echte Geestenjager komt er in groot gevaar waardoor Thomas heel erg onder druk komt te staan om hem te redden. Dit tweede verhaal over de Geestenjager boeit opnieuw vanaf het eerste hoofdstuk. Ook al gaat het over een wereld van wezens en boemannen die we helemaal niet kennen, toch slaagt de auteur erin dit zodanig te beschrijven dat je je de situaties en de vreemde wezens levendig kan voorstellen. Ook worden de personages heel mooi getypeerd, vooral de leermeester die soms heel streng is en niet te begrijpen gedrag stelt doch anderzijds vaak ook heel menselijk is. Ook de twijfels die Thomas heeft bij het gedrag en de daden van de Geestenjager wor…Lees verder

Over Joseph Delaney

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Seguin (Okki)

Joseph Henry Delaney (Preston (Verenigd Koninkrijk), 25 juli 1945) is een Engels sciencefiction- en fantasyschrijver. Hij is vooral bekend door zijn De Geestenjager-boeken.

Levensloop

Na te zijn afgestudeerd begon Delaney als leerling-ingenieur. Zijn schrijverscarrière begon met het verschijnen van zijn eerste sciencefictionboek, dat hij schreef onder het pseudoniem J.K. Haderack. Later schreef hij zijn boeken onder zijn eigen naam.

Zijn bekendste werk, De Geestenjager-serie, begon met de release van De Laatste Leerling, dat voor het eerst in 2004 werd gepubliceerd. Verder zijn er drie "spin-off"-verhalen op de serie gemaakt. Warner Bros bevestigde dat er een film zou komen gebaseerd op Delaney's boeken. De film The Seventh Son ging in december 2014 in première. Onder anderen Jeff Bridges (Master Gregory) en Julianne Moore (Mother Malkin) zijn hierin te zien.

Lees verder op Wikipedia