Boek Nederlands

Zomervacht

Jaap Robben (auteur)

Zomervacht

Jaap Robben (auteur)
Sinds hun gezin uit elkaar viel, wonen de dertienjarige Brian en zijn vader op een terreintje met loodsen, caravans en waakhonden. Als ze voor het eerst in maanden Brians verstandelijk en fysiek gehandicapte broer Damian bezoeken, vraagt de directeur van de instelling of Damian vanwege een grote renovatie tijdelijk thuis opgevangen kan worden. Pa ziet dat niet zitten. Tot het woord ‘vergoeding’ va
Onderwerp
Broers Gehandicapten
Titel
Zomervacht
Auteur
Jaap Robben
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: De Geus, © 2018
316 p.
ISBN
9789044525014 (hardback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Mannen onder elkaar

Roman. Een vroegwijze jongen, zijn gehandicapte broer en ouders die het laten afweten, dat zijn de ingrediënten van het ontroerende Zomervacht.

Brian is pas 13 jaar maar krijgt in Zomervacht, de nieuwe roman van Jaap Robben (34), toch een zomervakantie lang de verantwoordelijkheid voor zijn gehandicapte broer Lucien. Hij reageert volwassener dan de vier mannen om hem heen op het aftandse caravanveldje waar hij woont. Naast zijn alcoholistische vader, die hele dagen weg is en altijd zonder geld thuiskomt, wonen er twee louche buurmannen in een loods waar ze duistere handeltjes drijven. De 'huurder' van de andere vervallen caravan, Emile, is weggevlucht uit een kapot huwelijk.

De omstandigheden waarin Brian opgroeit, zijn schrikbarend en dat zélfs de politie niet de kinderbescherming inroept, is pijnlijk. Bij de scheiding van hun ouders zijn Brian en Lucien verdeeld: Brian werd met zijn vader weggestuurd, Lucien bleef onder de verantwoordelijkheid van de moeder. Hij is zwaar geestelijk en lichamelijk gehandicapt - Brians vader Maurice gebruikt het woord mongool. Als Lucien de puberleeftijd bereikt, is hij niet …Lees verder

Zomervacht

Eerste zin. Ik dacht dat we zomaar een stukje gingen rijden.

Van tijd tot tijd – maar veel te weinig – gaat de dertienjarige Brian samen met zijn vader Maurice op bezoek bij zijn drie jaar oudere broer Julien. Die zit in een psychiatrische instelling waar een kettinkje verhindert dat de ramen meer dan een paar centimeter open kunnen en de vloer gedweild wordt met de geur van zwembad. Veel meer dan op zijn bed liggen en ‘Moe-wah-wah’ kreunen doet Julien niet, al kan hij soms ook agressief uit de hoek komen. Brian houdt er een uitgescheurde oorlel aan over. Tijdens verbouwingen zou een aantal kinderen thuis opvang moeten krijgen, legt de directeur Maurice uit, die daar niets voor voelt, tot hij hoort dat er een financiële compensatie wordt voorzien. Julien is daarop heel erg welkom, waarna Maurice de hulpbehoevende jongen overlevert aan de zorgen van zijn broer en de andere aangespoelden op de camping waar ze wonen. Brian ontfermt zich zich naar best vermogen over zijn broer en fantaseert intussen over seks met Sel…Lees verder

Zomervacht

De kaft en titel spreken me meteen aan. Je ziet een foto van een bij op een witte zachte achtergrond. Gele letters ‘Zomervacht’ geven me een zacht dromerig gevoel.Brian, een dertienjarige jongen, vertelt ons zijn verhaal. Zijn verhaal: Hoe het is om met je vader in een bouwvallige caravan te wonen. Hoe het is om een broer te hebben die verstandelijk en fysiek gehandicapt is en die jij maar af en toe bezoekt in de instelling waarin deze verblijft. Hoe het is om een afwezige moeder te hebben.

Hij vertelt hoe hij de situatie beleeft, wanneer zijn vader plots wegens financiële voordelen beslist om zijn broer (weliswaar tijdelijk) in ‘huis’ te nemen. Dit zal gedurende de zomervakantie zijn en Brian wordt al snel verantwoordelijk gesteld voor zijn broer. De broederliefde tussen deze twee is zeer aanwezig, maar Brian wordt als dertienjarige toch opgezadeld met een verantwoordelijkheid die een normale puber niet zou moeten nemen.

Het boek verte…Lees verder

Mijn broeders hoeder

Liefdevolle schets van mannenhuishouden dat ontspoort.

Lucien, de gehandicapte broer van de 13-jarige Brian is met zijn voet in een stuk glas getrapt. "Het is mijn schuld", zegt Brian, "ik heb niet goed opgelet." Emile, de man die bij Brian en zijn vader een caravan huurt, denkt daar anders over: "Je doet wat je kunt. Iemand als je broer bezeert zich snel. Je bent als een soort vacht voor hem. Zonder jou had hij vast nog meer schrammen en blauwe plekken opgelopen."

'Zomervacht' is de titel van de nieuwe roman van Jaap Robben. Zijn eerste roman 'Birk' werd goed ontvangen, kreeg prijzen en werd een verkoopsucces. 'Zomervacht' is een waardig opvolger en heeft alle ingrediënten in zich om hetzelfde pad te volgen.

Het uitgangspunt is goed: Lucien zit ('ligt' schrijft Robben treffend) in een instelling. Als de verbouwing daar uitloopt krijgt pa het verzoek zijn zoon voor een maand of wat in huis te nemen. Pa's ex, moeder van beide zoons, is op huwelijksreis met haar nieuwe vriend, zo weet de directeur van de instelling hem…Lees verder