Boek Nederlands

De boze heks geeft een feest

Hanna Kraan (auteur), Annemarie Van Haeringen (illustrator)

De boze heks geeft een feest

Hanna Kraan (auteur), Annemarie Van Haeringen (illustrator)
  • Vanaf 6-8 jaar
Bundel met verhalen over de boze heks en haar vriendjes in het bos. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Feesten Heksen
Titel
De boze heks geeft een feest
Auteur
Hanna Kraan
Illustrator
Annemarie Van Haeringen
Taal
Nederlands
Editie
5
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2014
124 p. : ill.
ISBN
9789056374075 (hardback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

In dit boeiende verhaal, dat een aaneenschakeling vormt van korte hoofdstukjes en avonturen, laten de heks en de dieren uit het bos opnieuw zien wat hun goede en slechte kantjes zijn. Heks en egel kunnen het totaal niet met elkaar vinden en houden zich vooral bezig met elkaar het leven zuur te maken, waarna de haas -- die in zekere zin een hoofdrol krijgt -- de gemoederen moet temperen. Ook de uil is weer van de partij en een enkele keer komt ook een ander dier even om de hoek van de heksenhut kijken, vooral als de boze heks weer taart getoverd heeft.

De subtiele zwartwittekeningen van Annemarie van Haeringen, geven precies de sfeer van het verhaal weer en tonen de grote gezelligheid die in het bos heerst. Want van gezelligheid kunnen we zeker spreken, ondanks de boze streken van de heks. Een mooi verhaal, dat ook moeilijke lezertjes kan bekoren.

[Mientje Vandecasteele]
Het is een lange winter in het bos en de boze heks kan niet tegen de winter. Ze wordt er somber en chagrijnig van. De dieren moeten zich soms zelfs voor haar verstoppen, zo slecht wordt haar humeur. Gelukkig kunnen de egel, de haas, de uil en de andere bosbewoners haar vaak aan een betere bui helpen. En als ze echt blij is, geeft ze een feestje en tovert ze taart. Veel van de verhalen zijn grappig en niet oppervlakkig. Dat geldt ook voor de personages. Ze zijn duidelijk verschillend en hoewel ze allemaal een nogal opvallende karaktertrek hebben (egel is ondeugend, uil is bang, heks is gevoelig), zijn ze niet eendimensionaal. De soms paginagrote zwart-wittekeningen illustreren de verhalen, ze geven veel sfeer en de personages krijgen nog wat meer karakter: egel die duidelijk met veel plezier de heks in de maling neemt, de uil die bang op zijn tak zit en de drukke gezellige feestjes. Dit is de zesde bundel verhalen over de boze heks. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.