Boek Nederlands

Een onbarmhartig pad : roman

Een onbarmhartig pad : roman

Genre:
Als een gezin in IJsland een lifter meeneemt, krijgt hun vakantie een andere wending.
Onderwerp
Huwelijk
Titel
Een onbarmhartig pad : roman
Auteur
Gerwin Van der Werf 1969-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2018
230 p.
ISBN
9789025453121 (paperback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Tiddo, Isa en hun zoon Jonathan maken een reis door IJsland: een langgekoesterde wens van hen. Onderweg krijgen ze woorden over het wel of niet meenemen van een lifter. Isa krijgt haar zin en ze pikken Svein op, een grote ruwe Amerikaanse man. Hij weet van alles over IJsland en neemt steeds meer het heft in handen. Hij beïnvloedt hun reis en neemt vooral Tiddo helemaal in beslag. Als Tiddo steeds vertrouwelijker met hem wordt en hem een geheim toevertrouwt, komt de relatie tussen Isa en Tiddo steeds meer onder druk te staan. Tiddo probeert de lifter van zich af te schudden en zet alles op alles om zijn huwelijk te redden. Het is een spannend verhaal, waarin de lezer wordt meegezogen in de verkeerde beslissing om een lifter mee te nemen. Het is met vaart geschreven, in een heldere stijl. De auteur (1969), die eerder de roman 'Luchtvissers'* schreef, schetst een prachtig beeld van het IJslandse landschap. Voor een breed lezerspubliek.

Vast in de modder

IJzersterke tragikomedie over een vastgelopen huwelijk en de poging van de man om het vlot te trekken.

"Het zwarte land is kaalgeschoren door wind en duizend winters. Geen levend wezen heeft er iets te zoeken, zelfs de morsdode stenen liggen er tegen hun zin." Zie hier het heerlijke begin van 'Een onbarmhartig pad', de vierde roman van Gerwin van der Werf. Het is nog maar de proloog.

Meteen daarna gaat de roman van start om in vliegende vaart naar het einde toe te razen; aanvankelijk in een camper, later, als de roman zich van de ring van IJsland naar het hooggebergte heeft verplaatst, in een fourwheeldrive. 'O nee', roep ik als hoofdpersoon Tiddo door een veel te diepe rivier wil rijden, 'doe niet!' Maar hij doet het wel natuurlijk, en ik vrees voor zijn leven en voor dat van zijn naasten: vrouw Isa en zoon Jonathan.

Het is lang geleden dat ik als een kleuter voor de poppenkast kreetjes slaakte bij het lezen van een boek, maar Van der Werf kreeg het voor elkaar. Poppen zijn zijn personages overigens allerminst. Ikfiguur Tiddo is een ploeterende antiheld die weinig vra…Lees verder