Boek
Nederlands

100% chemie : een familieverhaal

100% chemie : een familieverhaal

Autobiografisch relaas van de speurtocht van een schrijfster naar het verleden van haar familie.
Onderwerp
Familie, Moeders
Extra onderwerp
STR, Streek- en familieromans, Romans
Titel
100% chemie : een familieverhaal
Auteur
Doeschka Meijsing
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2002
159 p.
ISBN
90-214-7470-0

Besprekingen

In haar nieuwe roman, 100% chemie, weet Doeschka Meijsing de familiegeschiedenis van vier generaties vrouwen op een literair fascinerende manier te reconstrueren. Ze focust duidelijk niet op het louter aaneenbreien van de historische feiten van haar voorouders. In amper 160 bladzijden overspant ze wel met veel bravoure meer dan een eeuw -- van zichzelf tot aan haar overgrootmoeder --, ze wil in de eerste plaats haar eigen intrigerende, half fictieve, half autobiografische verhaal vertellen.

De geschiedenis is een valpartij

100% chemie van doeschka meijsing

Haar moeders mysterieuze zwijgzaamheid over het Duitse verleden is eigenlijk de indirecte aanleiding tot de speurtocht langs de krochten van haar geheugen en het labyrint van de overgeleverde verhalen: "Waarom wordt er altijd van alles verzwegen? Waarom is het verleden een landschap waar het verboden toegang is? Ze laten je er niet in toe omdat ze het gebied voor zichzelf willen houden…Lees verder
De ik-figuur in deze autobiografische roman probeert van haar moeder een beeld te krijgen van haar verleden. Maar deze geeft niet thuis. Uit kleine aanwijzingen en het gruis van herinneringen weet de vertelster toch haar familiekroniek te reconstrueren; er duiken beelden op van het hoedenatelier van de Duitse grootmoeder, een scheldende papegaai, een oom die op een emmer werd geboren, een aan breien verslaafde moeder en een tante die in Duitsland een schoenenimperium opzette. Elk hoofdstuk is geschreven vanuit een bepaalde activiteit van een van de familieleden, die het mozaïek van de familiegeschiedenis aanvult. Trefzeker tekent Meijsing (1947) hoe deze familie zich door de cesuren van de twintigste eeuw, zoals Wereldoorlog I, de Weimarrepubliek, Wereldoorlog II en het Wirtschafswunder wist heen te slaan. Meijsing verwerkt op welhaast achteloze wijze in dit verhaal haar formidabele kennis van de cultuurgeschiedenis van Europa, waardoor deze familiekroniek ook tot een kleine kroniek v…Lees verder

Over Doeschka Meijsing

CC BY 3.0 - Foto van/door Chris van der Heijden

Maria Johanna (Doeschka) Meijsing (Eindhoven, 21 oktober 1947 – Amsterdam, 30 januari 2012) was een Nederlands schrijfster en essayiste.

Biografie

Meijsing was een oudere zus van schrijver Geerten Meijsing. Toen ze drie was verhuisde het gezin naar Haarlem; daar zat ze op het Lyceum Sancta Maria. Ze studeerde Nederlands en literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1971 tot 1976 gaf Meijsing les aan het St.-Ignatiusgymnasium. Daarna was ze tot 1978 wetenschappelijk medewerker aan het Instituut voor Neerlandistiek van de Universiteit van Amsterdam. In 1978 werd Meijsing redactrice voor de boekenbijlage van Vrij Nederland en in 1989 literatuurredactrice van Elsevier.

Meijsing had een relatie met journaliste Xandra Schutte.

Schrijverschap

Vanaf 1969 publiceerde Meijsing in Podium, later ook in De Revisor, waardoor zij tot de stromi…Lees verder op Wikipedia